Veloviewer

Tegeltjes verzamelen? Wat is dat? En welk nut heeft het?
Door Nico Ouburg

Om bij het laatste te beginnen, het heeft totaal geen nut, maar het is wel leuk. Ik ga proberen uit te leggen waarom ik het leuk vind. Ik heb, toen ik jonger was, een periode heel fanatiek gewielrend en ook wedstrijden gereden. In die tijd stond het fietsen, trainen, volledig in het teken van de wedstrijden. Dus de wedstrijdduur actief trainen en wat warm- en weer uitrijden. Eigelijk ook altijd dezelfde rondjes.

Toen ik enkele jaren geleden opnieuw het fietsen heb opgepakt reed ik gewoonte getrouw weer mijn vaste rondjes totdat ik Veloviewer ontdekte. Veloviewer is een website die je kunt koppelen aan Strava en waarop je dan allerhande leuke presentaties van je gereden ritten te zien krijgt. Een ervan is de tegelweergave.

De kaart van de hele wereld is opgedeeld in vierkantjes van 1 mijl bij 1 mijl en het principe is eenvoudig: wanneer jouw route door zo’n vierkantje, ofwel tegel, gaat verkleurt hij en de uitdaging is om zoveel mogelijk tegels te laten verkleuren. Wat het nu leuk maakt is dat je op enig moment je routes aan gaat passen om nog niet verkleurde tegels te raken. Je komt dan op plekken en wegen waar je nog niet, of zelfs nog nooit eerder bent geweest. Het verrassende is dat dit ook heel dicht bij huis al het geval is.

Zie hieronder een voorbeeld van een route met de daarbij behorende tegels.

Wanneer een verkleurde tegel aan alle vier de zijden begrensd wordt door ook verkleurde tegels, krijgt zo’n tegel een ander kleurtje. Een doel kan zijn om een zo groot mogelijk aaneen gesloten gebied met alleen maar verkleurde tegels te krijgen. Je loopt dan wel tegen twee problemen aan: er zijn tegels waar alleen maar water is of waar in ieder geval geen wegen zijn, dus dan houdt het op. Een ander ding is dat je na verloop van tijd al snel een rit van 100 km moet rijden om nog een tegeltje te scoren, of je moet met de auto op pad gaan en ergens anders de fietsrit starten.

Terug naar het begin. Heeft het nut? Nee, behalve dan dat je nieuwe wegen en gebieden ontdekt. Kan het uit de hand lopen? Ja, beslist. Ik heb al op weggetjes gereden waar ik eigenlijk echt niets te zoeken had.

Ga ik er toch mee door? Nog even, ik heb nu een, wat heet, square van 20 bij 20 tegels en ik wil dit jaar naar een square van 30 bij 30. Probleem is wel in het westen het gebied rond de Biesbos, teveel water, in het zuiden de Drunense Duinen, daarvoor moet je toch echt een mountainbike hebben, dus het noorden en oosten blijven over. Kan het nog gekker? Jawel hoor, lees dit artikel in het Parool maar eens.

[su_button url=”https://www.wtcdelingerenners.nl/blog/”]terug naar het blog overzicht[/su_button]

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.