Peter Serier <> Roy Schuiten

Door Nico Ouburg (Als ik fotorechten schend, laat het me weten en dan pas ik het aan.)

Zeker voor de jongeren zullen dit twee onbekende namen zijn, maar de oudere kenners zullen zich de fietsen van Peter Serier herinneren en de top prestaties van Roy Schuiten. Roy Schuiten, verschillende keren wereldkampioen op de achtervolging op de baan en een geweldige tijdrijder. Won in 1974 met Francesco Moser de Trofeo Barracchi en daarna in 1978 nog een keer met Knut Knudsen.

In 1975 deed hij in Mexico twee maal een aanval op het werelduurrecord van Eddy Merckx (die helaas beiden faalden) op de destijds lichtste fiets ter wereld, gebouwd door Jan Legrand. Jan Legrand is weer de link met Peter Serier. Jan was de leermeester van Peter bij het Amsterdamse bedrijf Peka van Piet Peperkamp. Later ging Peter nog een tijd werken bij Presto, ook een Amsterdamse zaak, waar ook Jan Legrand gewerkt heeft. Hierna ging hij frames bouwen onder eigen naam (Serier). Peter was echter meer framebouwer dan zakenman waardoor het eigen merk nooit echt van de grond is gekomen. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot nog weer een andere Amsterdamse framebouwer Bustraan die met het merk RIH ook commercieel succesvol was.

Een leuk weetje is dat de huidige betekenis van RIH tegenwoordig Rijwiel Industrie Holland is, maar dat de oorsprong in een boek van Karl May ligt. RIH was namelijk de naam van het paard van Kara Ben Nemsi, een hoofdfiguur in de boeken van May, en is het Arabische woord voor “wind”. RIH – snel als de wind.

Nu komt dit verhaal bij mijzelf uit. In 1984 heb ik door Peter een frame voor me laten bouwen.

Ik had destijds een Benotto waar ik niet helemaal tevreden over was. In Amsterdam aangekomen liet Peter mij een paar maal heen en weer rijden op mijn Benotto, waarbij hij mij nauwgezet bekeek. Daarna moest ik vertellen wat ik er goed en minder goed aan vond en wat voor type renner ik was. Het frame wat hij daarna voor mij maakte was perfect, deed precies wat ik wilde en voelde super vertrouwd.

Die fiets heb ik de laatste jaren gebruikt in de winter. Hij was toen al wel een keer overgespoten en had transfers van het merk Rossin. Er waren echter op het laatst zoveel onderdelen totaal versleten dat ik ‘m niet meer wilde opknappen en heb toen het frame op Marktplaats gezet. Er was al heel snel een koper en dat bleek later de zoon van Roy Schuiten te zijn. Toen hij het frame op kwam halen hebben we nog een hele tijd zitten kletsen over de tijd van zijn vader en vooral ook over zijn opa, die verzorger was geweest.

Roy is jong overleden op 55 jarige leeftijd en Rob Schuiten, de zoon van Roy, is begonnen met het verzamelen van attributen, shirts, bekers en andere tastbare herinneringen aan zijn vader. Wat ontbreekt is een baanfiets. Bijvoorbeeld de baanfiets die Jan le Grand bouwde voor zijn vaders mislukte werelduurrecordpoging in Mexico Stad. Hij had er daar drie ter beschikking. Eén schijnt terug te zijn gegaan naar Tube Investments Raleigh in Londen, één hangt in een fietsenverhuurbedrijf op Vlieland waarvan de eigenaar de fiets ooit te leen zou hebben gekregen en de derde???

Roy Schuiten tijdens zijn recordpoging op de wielerbaan van Mexico. Op de achtergrond Peter Post, foto Cor Vos©

De baanfiets die hem echter het meest dierbaar is, is zijn vaders Presto achtervolgingsfiets waarop hij zijn 1ste wereldkampioenschap heeft behaald en meervoudig Nederlands kampioen is geworden. Deze fiets is in bezit van mecanicien John Krijnen die Roy heeft beloofd tot zijn dood op deze fiets te passen. Mogelijk komt deze fiets dus Rob nog toe te zijner tijd.

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.