Review Garmin Varia

Garmin Varia RTL515
Door Jacob Bonouvrie

Ik weet niet of het met de leeftijd te maken heeft, maar het gebeurde mij steeds vaker dat ik een achteropkomende auto niet aanhoorde komen en dat ik af en toe zeer verrast was als ik werd ingehaald door een auto. En dat leidde ook af en toe ook tot schrik reacties op de fiets. Na een fietsrit met mijn zwager die een Garmin Varia RTL515 had aangeschaft was ik zo onder de indruk dat ik besloten had om zelf ook deze “auto verklikker” aan te schaffen.

Hoe werkt het?
De Garmin Varia RTL515 is een achteruitkijkradar met achterlicht welke gekoppeld kan worden aan je Garmin fietscomputer. Maar ook kun je hem koppelen aan een Wahoo of een smartphone. Hij waarschuwt je voor achteropkomende voertuigen tot op 140 meter afstand. Je ziet dan op je Garmin een voertuig naderen door middel van een balk en een bolletje aan de rechterkant van je scherm. Als er meerdere voertuigen aan komen dan laat zelfs meerdere bolletjes zien. Ook kun je instellen dat je een akoestisch signaal krijgt als er een voertuig nadert. Je ziet op de Garmin het bolletje steeds dichter bijkomen tot dat de auto voorbij is waarna ook de kleur op je scherm verandert van rood naar groen. Een bijkomend voordeel is dat je ook niet meer achterstevoren op je fiets hoeft te zitten als je wilt afslaan, omdat hij aangeeft of er een auto achter je zit en je dus niet achterom hoeft te kijken. 

Daarnaast kan je de Garmin Varia ook meteen te gebruiken als achterlicht. Er zitten verschillende instellingen waaronder de peloton-modus, een knipperlicht met lage lichtintensiteit welke vriendelijk is voor de ogen van andere fietsers tijdens het rijden in een groep. 

De Varia is zeer compact en heel eenvoudig te monteren op de zadelbuis. De batterij kan je via USB opladen en heeft een capaciteit van 16 uur in de knippermodus voor overdag en tot 6 uur in de continu stand.

Wat mij betreft is dit een aankoop die het fietsen nog veiliger maakt.

[su_button url=”https://www.wtcdelingerenners.nl/blog/”]terug naar het blog overzicht[/su_button]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.